Volgend jaar blijf ik slapen in Houten!

 

Impressie presentatie CD7 door Ria Borkent.

Een hebraïcus let op de kleine lettertjes, zei Zwanetta Por, een van onze kenners van het hebreeuws (de taal van het oude testament) van Psalmen voor Nu. Ze werd geïnterviewd door Wicher Schuurman.
In de traditie van Psalmen voor Nu-concerten bij verschijning van een nieuwe CD was deze keer gekozen voor een wat intiemere setting: kerkgebouw, vraaggesprekjes met dichters en componisten, een werksfeer waarbij de nieuwe psalmen één voor één werden uitgevoerd en aangeleerd. Zwanetta gaf aan dat de inbreng van de hebreeuws- kenners wel nodig is: bij de zoveelste versie van een psalm kan de grondtekst steeds verder uit beeld raken. Ook als een psalm ‘raar’ eindigt en de werkgroep toch ‘mooi’ wil afsluiten, is het goed dat er iemand zegt: het staat er, dus we laten het staan. Zwanetta, die de grondtekstbegeleiding van psalm 119 gedaan heeft (applaus vanuit de kerk), maakte ons op die manier nieuwsgierig naar Psalm 95.
Componist Roeland Smith deed daar later nog een schepje bovenop: Psalm 95 schudt me wakker, dat einde is juist gigantisch belangrijk, dat moet je niet willen afdekken door het praiselied waarmee de psalm begint te gaan herhalen. Intussen was psalm 138 al uitgevoerd: lange noten,  lange lijnen, heerlijke traagheid.
Ik mocht ook nog even op het podium staan samen met Len om te vertellen over onze psalmen 106, onthutsende geschiedenispsalm (Len) en 34, lessen in geluk (Ria). De laatste is een alfabetpsalm, de psalmdichter wilde er blijkbaar een kunstig geheel van maken voor zijn God, en in die intentie ben ik hem gevolgd. Len zei hoe hij heel gedisciplineerd werkte aan zijn psalmen: op maandagmorgen van10.00tot12.00uur.
Ik zag dat Len ook voor rood had gekozen: Boekencentrum verkoopt leuke t-shirts in zwart en rood met een flitsende Psalmen voor Nu print erop.
Mijn zoon Bram, dertiger, is helemaal lyrisch over de muziekband en wil ieder jaar met mij naar het concert.  Maar nu voegt hij eraan toe: zo goed als ze nu aangeleerd worden, zo goed leer je de psalmen niet van de CD. We wisten dan ook niet van ophouden, psalm 70 ingeleid door de immer bescheiden Cees de Vreede (componist), psalm 62 met intens gezongen refrein, psalm 49 (ontdekking: die gaat ook over de opstanding), psalm 118, psalm 95, nog steeds allemaal aangeleerd met de hele kerk vol mensen en als apotheose psalm 89 die we driestemmig tot klinken weten te brengen.
Dan barst iedereen uit in een groot applaus en gaan we gezellig iets drinken na afloop. Ik moet echter heel ongezellig de trein van10.08uur halen. Volgend jaar blijf ik slapen bij Bram in Houten!

Ria Borkent is als dichter betrokken bij het Psalmen voor Nu project.

Psalmen voor Nu 

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s